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SOUTHERN CALIFORNIA DISTRICT 70 
 

MIKE RATERMANN  
DISTRICT ADMINISTRATOR 

 
 
 

 
SECTION 6 / DISTRICT 70 TOURNAMENT GUIDELINES 

 

1)   Managers must bring their tournament team eligibility packet (affidavit, medical release, etc) 
with them to each game. The complete packet must be handed in to the Tournament Director 
90 minutes prior to the first game (60 minutes in subsequent games). It is the responsibility 
of each Manager to retrieve their affidavit packet at the conclusion of each game. The 
Tournament Director is not responsible for affidavits left over night. 

 
2)   Managers will be asked to present a photo ID during first check in. 

 
3)   Each Team Manager will be required to check in one (1) hour before game time. Only the 

Team Manager may meet with the Tournament Director (District Staff Member), any 
alternate will need prior approval of the Tournament Director. 

 
4)   All fields are considered neutral. Home team will be determined by the flip of a coin at least 

one (1) hour prior to game time. The Tournament Director will pick a representative for the 
coin flip for any team that has not arrived on time. Lower seed number will make the call. The 
winner of the coin flip shall have the choice of home or visitor (Visitor will reside on the 1st 

base side / Home will reside on the 3rd base side). If a Manager has not arrived one (1) hour 
before game time, the other team will get to call the coin toss. 

 
5)   Managers may ask questions pertaining to the tournament rules during check-in at that time 

the Tournament Director and/or Umpire will go over any specific site rules for the 
tournament. 

 
6)   During check in the Tournament Director will provide each Manager a blank line-up card to 

use for the game. This is the only line-up card that can be used. Lineup cards must show 
player numbers, position numbers (not position name), first and last names for all players 
(including those injured or absent) as well as the Manager and Coaches names. 

 
7)   Once a completed line-up card and announcement sheet is turned in, a team may proceed 

to the outfield (no earlier than 1 hour prior to game time). The Tournament Director will give 
the first page to the Plate Umpire, the second page to the Scorekeeper, the third page to the 
opposing Manager and the last copy to the Manager. 

 
8)   All Managers must have a medical release form for each player on their tournament team in 

their possession at all times. If a condition is listed, the player must have any unexpired needed 
medications with him.
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9)   Only personnel listed on the team roster will be allowed inside the fences, including dugouts. 
All other persons shall occupy the spectator areas. Managers, Coaches or Players may not 
leave the field after entering without permission of the Tournament Director or Umpire. 

 
10) All equipment shall be kept to the outfield until thirty-five (35) minutes before game 

time. No one is allowed on the infield until thirty (30) minutes prior to game time or after 
instructed to do so by the Announcer or Tournament Director. No team may occupy 
dugouts unless instructed to do so by the Announcer or Tournament Director. No batting 
practice / batting warm-ups during the last thirty (30) minutes prior to the game time. 

 
11) Thirty (30) minutes prior to game time, the visiting team may take infield practice for ten 

(10) minutes. At twenty (20) minutes prior to game time the Home Team shall take 
infield practice for ten (10) minutes. If a team decides not to take infield practice, they 
will forfeit their time slot to the opposing team. When or if a Team is not taking infield 
practice, they will remain in their dugout, not on the field, and there will be no 
swinging of bats allowed. The last ten (10) minutes are reserved for Ceremonies and 
Ground Crews. 

 
12) No artificial noise makers are allowed. 

 
13) All games will be played according to Little League Tournament rules. 

 
14) AT THE CONCLUSION OF EACH GAME, MANAGERS MUST RETURN TO THE CHECK-IN AREA 

TO PICK UP THEIR AFFIDAVIT, SIGN THE OFFICIAL SCOREBOOKS AND PITCH LOGS FOR 
THEIR GAME. DISTRICT WILL NOT BE RESPONSIBLE FOR AFFIDAVIT’S LEFT BEHIND. 
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